Badania naukowe
Badania naukowe dotyczące poprawy zdrowia i parametrów produkcyjnych kurcząt oraz ich dobrostanu dostarczą nowej wiedzy dotyczącej wpływu podawanych immunomodulatorow do jaja na zdrowotność kurcząt. Są to badania innowacyjne i dostarczone na ten temat dane będą pierwszymi na świecie. Planowanie jest opublikowanie uzyskanych wyników badan w wiodących czasopismach naukowych z zakresu zdrowia i dobrostanu zwierząt. Efektem poprawy zdrowotności i produkcyjności będzie wyższej jakości pisklę, które w dalszych etapach produkcji będzie mogło być wykorzystywane m.in. do chowu ekologicznego. Pisklęta klute w warunkach podwyższonego dobrostanu o lepszej odporności uzyskają korzystniejsze efekty produkcyjne co pozwoli na zwiększenie opłacalności produkcji dla odbiorców tych piskląt.
Pisklęta wylężone w nowej technologii wymagają niższej temperatury otoczenia niż pisklęta lężone tradycyjnie. Ponadto po zasiedleniu nie będą miały potrzeby zjedzenia tak dużej ilości paszy, jak pisklęta, które od momentu wyklucia muszą czekać kilkanaście godzin na rozładunek na fermie, dostęp do paszy i wody, co ostatecznie wpłynie na mniejsze zużycie paszy. Powyższe kwestie spowodują znaczne obniżenie kosztów produkcji drobiu. Szacuje się, iż rentowność produkcji żywca wzrośnie o 10%. Natomiast rentowność zakładu wylęgowego będzie wyższa o ok. 20% w porównaniu z tradycyjną produkcją piskląt. Znaczna poprawa rentowności oznacza dla przedsiębiorców możliwości restrukturyzacji, modernizacji i rozbudowy gospodarstw. Wzrost dochodów daje możliwości kolejnych inwestycji służących poprawie dobrostanu zwierząt, bioasekuracji, i bezpieczeństwa produkowanej żywności. Taki charakter modernizacji odpowiada na potrzeby wymagających certyfikatów jakości, które wymagane są przez największych uczestników tego rynku. Zatem polscy hodowcy będą bardziej konkurencyjni, ponieważ będą mogli zwiększyć moce produkcyjne, a dodatkowo będą hodować bez użycia antybiotyków. Coroczny wzrost produkcji piskląt jednodniowych w Polsce wynosi ok. 70 mln sztuk. Innowacyjne rozwiązania ułatwią nam utrzymanie pozycji lidera w produkcji drobiu w Europie, a także umożliwią pozyskanie nowych rynków. Szczególnie kraje zachodnie zainteresowane są pozyskaniem mięsa z hodowli jednorodnej, bez użycia leków oraz o wysokim standardzie bioasekuracji.
"Pisklę z Wijewa" dzięki swoim cechom, do których zaliczamy lepsze zdrowie dzięki immunostymulacji oraz wyższy dobrostan i zabezpieczenie przed odwodnieniem i śmiercią głodową dzięki możliwości pobrania paszy i wody w klujniku wpłynie na stabilność i zrównoważenie dostaw. Pisklęta będą mogły być dostarczane na znaczne odległości (kilkaset kilometrów) bez utraty jakości produktu, która występuje w przypadku piskląt lężonych bez dostępu do paszy i wody.
Zastosowanie nowoczesnych urządzeń wentylacyjnych pozwoli na odzysk ciepła i wprowadzenie kontrolowanego zarządzania otoczeniem. Poprzez zastosowanie nowej technologii lężenia nastąpi zmniejszenie śmiertelności kurcząt, co ograniczy ich utylizację i negatywny jej wpływ na środowisko. Zastosowanie nowoczesnej technologii EcoDrive w ciągu technologicznym pozwoli zmniejszyć zużycie energii (nawet do 50%) co wpisuje się w szeroko pojętą ochronę środowiska i zapobieganie globalnemu ociepleniu.
W ramach operacji prowadzone będą spotkania z hodowcami i lekarzami weterynarii dotyczące istotności poprawy dobrostanu zwierząt i ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej. Spotkania będą miały cel edukacyjny, gdyż dzięki zwiększaniu świadomości społeczeństwa poprawie ulegną warunki życia zwierząt i będzie kładziony nacisk na odchów ptaków bez użycia antybiotyków.
REZULTATY OPERACJI PRZYCZYNIĄ SIĘ DO:
- ochrony środowiska naturalnego Ograniczenie stosowania antybiotyków wpłynie na ograniczenie ich pozostałości w środowisku. Zdrowsze ptaki będą bardziej odporne na choroby, przez co zmniejszy się szerzenie chorób i śmiertelność ptaków w stadzie (utylizacja padłych sztuk). Zastosowanie nowoczesnej technolologii EcoDrive w ciągu technologicznym pozwoli zmniejszyć zużycie energii elektrycznej (nawet do 50%) oraz ograniczyć emisję dwutlenku węgla do środowiska.
- łagodzenia zmian klimatu, zastosowanie nowoczesnej technolologii EcoDrive w ciągu technologicznym pozwoli zmniejszyć zużycie energii oraz ograniczyć emisję dwutlenku węgla do atmosfery, który przyczynia się do zmian klimatu co wpisuje się w szerokopojetą ochronę środowiska i zapobieganie globalnemu ociepleniu.
- do rozwoju wydajnego i zrównoważonego rolnictwa
- wspieranie sektorów rolnictwa i leśnictwa efektywnych pod względem wykorzystania zasobów, rentownych gospodarczo, produktywnych, konkurencyjnych, niskoemisyjnych oraz przyjaznych dla klimatu i odpornych na jego zmianę, zmierzających w kierunku rolno-ekologicznych systemów produkcji oraz harmonijnie korzystających z podstawowych surowców naturalnych, od których rolnictwo i leśnictwo są zależne;
- udzielanie pomocy w zapewnianiu stabilnych i zrównoważonych dostaw żywności, paszy i biomateriałów, zarówno istniejących, jak i nowych rodzajów;
- udoskonalanie procesów w celu zachowania stanu środowiska, dostosowania się do zmiany klimatu i łagodzenia jej;
- tworzenie pomostów między najnowszą wiedzą badawczą i technologią a rolnikami, zarządcami lasów, społecznościami wiejskimi, przedsiębiorcami, organizacjami pozarządowymi i usługami doradczymi.
- Cele powyższe będą realizowane poprzez:
- tworzenie wartości dodanej poprzez lepsze łączenie badań i praktyki rolnej oraz zachęcanie do powszechniejszego stosowania dostępnych działań dotyczących innowacji;
- promowanie szybszego i szerszego wdrażania innowacyjnych rozwiązań w praktyce;
- informowanie środowiska naukowego o potrzebach w zakresie badań w odniesieniu do praktyki rolnej.
POTENCJAŁ I INNOWACYJNOŚĆ
"Pisklę z Wijewa" nadaje się do tuczu fermowego na terenie całej Europy. Cechy, którymi się charakteryzuje pozwolą uzyskać lepsze parametry produkcyjne w tuczu fermowym bez stosowania antybiotyków. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii żywienia i pojenia po wykluciu, jako jedyne spełnia postulaty i oczekiwania organizacji praw zwierząt oraz umożliwia tucz bez antybiotykowy, co gwarantuje zainteresowanie tym produktem we wszystkich krajach europejskich. Zastosowana w ZWD Wijewo technologia, może być w przyszłości wdrożona w innych wylęgarniach, a otrzymane wyniki badań wzbogacą o wiedzę produkcyjną całą branżę drobiarską. Planowane publikacje w międzynarodowych czasopismach umożliwią zapoznanie się z wynikami badań osobom zainteresowanym na całym świecie.
Innowacyjność produktu, polegać będzie na otrzymaniu pisklęcia zdrowszego i odporniejszego na choroby „Pisklę z Wijewa”, w porównaniu z pisklętami dostępnymi aktualnie na rynku. Przyczyni się do tego wylęg piskląt w innowacyjnym, pierwszym na świecie ciągu technologicznym zawierającym m.in. aparaty klujnikowe z możliwością pomiaru temperatury skorup, systemu wykrywania bicia serca, systemu podawania szczepionek i substancji wspomagających do jaja oraz podanie w klujnikach wylężonym pisklętom zżelowanych odpowiedników paszy i wody. Wymienione elementy znacząco podwyższają dobrostan rozwijających się zarodków i wyklutych piskląt poprzez lepsze dopasowanie warunków do ich indywidualnych potrzeb. Pisklęta będą cechowały się lepszą zdrowotnością dzięki podaniu do jaja naturalnych środków pobudzających odporność - dzięki temu ich układ immunologiczny będzie lepiej zwalczał patogeny, a tym samym ograniczona zostanie konieczność leczenia i podawania antybiotyków w trakcie odchowu na fermach. Także lepsze dopasowanie temperatury i usuwanie zarodków zamarłych u których stwierdzi się brak akcji serca poprawi dobrostan i zdrowie piskląt, zapobiegając rozwojowi zakażeń przyrannych w okolicy pępka. Wyeliminowanie obu czynników znacznie poprawi zdrowie i jakość piskląt, zmniejszając tym samym ich śmiertelność i zużycie antybiotyków. Zdrowsze, odporniejsze, lężone w warunkach dobrostanu i mogące być hodowane bez antybiotyków ptaki będą poszukiwanym i chętnie kupowanym produktem.
Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Europie. Coraz wyższe wymogi UE w zakresie polepszania dobrostanu zwierząt, ograniczania zużycia antybiotyków wpływają na podwyższenie kosztów produkcji co stoi w opozycji do oczekiwań klientów, którzy chcą wysokiej jakości produktu w niewygórowanej cenie. Aby sprostać tym oczekiwaniom, niezbędne jest wprowadzanie innowacji w zakresie produktów i technologii. Przedstawiony do opinii projekt technologiczny w pełni wpisuje się w założenia dotyczące szeroko rozumianej innowacyjności. Zakład Wylęgu Drobiu Tomasz i Agnieszka Sztuder s.c. w Wijewie zakłada modernizację mającą na celu poprawę dobrostanu ptaków na każdym etapie lęgu – od jaja do pisklęcia oraz działania wpływające na polepszenie zdrowia ptaków. Zainstalowany innowacyjny ciąg technologiczny będzie pierwszym tego typu na świecie i obejmował będzie m. in.: nowoczesne inkubatory z sondami umożliwiającymi odczyt temperatur na powierzchni skorup jaj wylęgowych i jej automatyczne dostosowanie do temperatury rozwijających się embrionów dla uzyskania optymalnych warunków środowiskowych, Vinovo Select Line - nowoczesną linię technologiczną pozwalającą na identyfikację i selekcję żywych zarodków, którym będą podawane naturalne substancje stymulujące układ odpornościowy bądź szczepionki, innowacyjny systemem Pro-Vacc-Tive zapewniający dokładne odmierzenie dawki preparatu i precyzyjne jego podanie do jaja (in ovo), a także innowacyjne kosze klujnikowe ze stałym dostępem do pół-wilgotnej karmy. Niepowtarzalny, unikalny w skali światowej zestaw aparatury i rozwiązań technologicznych jest szczegółowo opisany w załączonym do opinii projekcie technologicznym, jednakże podkreślić należy, że modernizacja wylęgarni w nowoczesne urządzenia i nowatorskie rozwiązania technologiczne oferowane przez wiodące firmy w tej branży na rynku (Petersime, Viscon, PasReform), wpłynie nie tylko na wyższą jakość produktu poprzez polepszenie zdrowotności i dobrostanu piskląt, ale także na polepszenie ergonomii, zwiększenie automatyzacji i obniżenie kosztów pracy ludzkiej.